|
Ulcerul bucal
Ulcerul bucal este reprezentat de mici taieturi sau rani deschise care pot aparea oriunde la nivelul mucoasei bucale.
Ulcerul bucal poate fi colorat rosu deschis sau poate avea afte in centru, iar uneori poate sangera. Pacientii carora li se administreaza chimioterapie la nivelul capului sau gatului pot face ulcer bucal. Alte cauze include radioterapie, infectie, deshidratare, ingrijirea defectuoasa a cavitatii bucale, administrare de oxigen, alcool sau tutun in exces sau lipsa proteinelor in dieta.
Exista o serie de actiuni pe care le puteti intreprinde pentru a preveni ulcerul bucal sau pentru a reduce durere, disconfortul si pentru a grabi vindecarea:
Verificati intreaga cavitate bucala de doua ori pe zi cu o lantern mica si o oglinjoara. Daca aveti proteza, dati-o jos si controlati zonele de sub ea. Anuntati medical sau asistenta daca apare orice modificare de aspect, gust sau simt.
Ingrijiti-va cavitatea bucala 30 de minute dupa fiecare masa si la interval de 4 ore (cu exceptia perioadei de somn) in modul urmator :
→ Periati usor dintii cu o perie moale de nailon. Daca periuta de dinti va jeneaza, incercati sa o muiati in apa fierbinte pentru a in muia perii. Daca inca va doare, folositi un betisor pe care ati infasurat putin tifon sau pansament steril si stergeti usor dintii si gingiile ;
→ Clatiti periuta de dinti foarte bine dupa fiecare folosire si depozitati-o intr-un loc racoros si uscat ;
→ Folositi o pasta de dinti neabraziva sau o solutie dintr-o lingura de bicarbonat de sodiu la doua cesti de apa. Nu folositi paste de dinti care contin ingrediente cum ar fi agentii de inalbire ;
→ Dati jos protezele dentare si curatati-le ;
→ Emoliati-va mereu buzele cu un balsam de buze care sa nu continavaselina;
→ Nu folositi produse care va usuca gura, va irita mucoasa bucala si gingiile sau provoaca durere sau jena ;
→ Nu folositi apa de gura care contine alcool ;
→ Nu folositi ata dentara ;
→ Nu va tamponati cu lamaie sau cu glicerina ;
→ Nu folositi periute de dinti cu peri duri ;
→ Clatiti gura usor inainte si dupa mese si la culcare cu apa calda sau cu o solutie recomandata de medical sau asistenta dumneavoastra. Plimbati solutia prin toata gura, faceti o gargara usoara si apoi scuipati.
→ Modificati-va dieta astfel incat sa preveniti ulcerul bucal, sa reduceti durerea si jena si sa permiteti vindecarea.
→ Cresteti cantitatea de lichide baute. Incercati sa beti 3 litri de lichid pe zi, cu exceptia cazului in care medical sau asistenta v-a recomandat sa nu faceti asta ;
→ Includeti in dieta dumneavoastra alimente bogate in proteine cum ar fi fasole, carne de pasare, oua, unt de arahide, carne, peste si produse lactate, cum ar fi lapte, branza si iaurt ;
→ Nu mancati alimente iuti, condimentate, grase sau prajite ;
→ Nu beti alcool ;
→ Evitati citricele si sucurile din citrice ca lamaile, portocalele sau rosiile. Incercati sa mancati caise, pere sau piersici ;
→ Nu mancati alimente tari sau crocante cum ar fi coaja de paine, biscuitii tari, legumele crude si chipsurile ;
→ Nu beti bauturi carbogazoase ;
→ Mancati ori de cate ori va este foame, chiar daca nu este ora mesei ;
→ Luati mese in cantitate redusa, de mai multe ori pe zi si nu trei mese copioase ;
→ Creati-va un mediu placut atunci cand luati masa pentru a va stimuli apetitul ;
→ Luati masuri speciale atunci cand aveti proteze dentare ;
→ Dati-va jos proteza dentara ori de cate ori puteti pentru a va expune cavitatea bucala si gingiile la aer ;
→ Daca scadeti in greutate, proteza dentara se poate slabi si cadea. Nu purtati proteze dentare care stau sa cada, deoarece aceasta va poate irita gura si gingiile ;
→ Daca ulcerul bucal este grav, nu purtati proteza dentara ;
→ Nu fumati tigari, tigari de foi sau trabucuri. Nu mestecati tutun.
Cand ar trebui sa sun medicul ?
Ulcerul bucal nu trebuie ignorant deoarece produce ingerarea dificila a alimentelor sau a lichidelor, poate fi o sursa de infectie si poate cauza durere si jena. Sunati medicul de in data ce apare una din urmatoarele situatii:
→ Roseata sau deschidere a culorii in cavitatea bucala, care dureaza mai mult de 48 de ore ;
→ Observarea pentru prima data a unei taieturi sau ulceratii in cavitatea bucala ;
→ Gingii care sangereaza ;
→ Temperatura axilara peste 37 °C ;
→ Scadere in greutate cu mai mult de 2,5 kg de la aparitia ulcerului bucal.
Cum se trateaza ulcerul bucal ?
Pentru vindecarea ulcerului bucal, medical sau asistenta dumneavoastra pot sa recomande clatirea gurii cu solutii speciale.
Daca durerea la nivelul cavitatii bucale este puternica sau va impiedica sa mancati, medicul oncolog va poate prescrie un medicament care sa va amorteasca temporar mucoasa bucala. In plus, daca sunteti ingrijorati de pierderea ingreutate ca rezultat al deficientei in ingerarea alimentelor si lichidelor, puteti lua legatura cu un nutritionist.
Daca este nevoie, medicul oncolog poate hotari amanarea tratamentului pana la vindecarea ulcerului bucal.
Daca mai aveti intrebari cu privire la ulcerul bucal sau aveti nevoie de informatii si recomandari suplimentare, adresati-va medicului sau asistentei dumneavoastra.
| |