Hemoleucograma

Hemoleucograma

De ce imi afecteaza chimioterapia hemoleucograma ?

La fel ca si radioterapia, chimioterapia nu distruge numai celulele canceroase, ci afecteaza si celulele sanatoase din organismul dumneavoastra. Cele mai expuse riscului de a fi distruse prin chimioterapie sunt celulele care se dezvolta rapid, in special celulele sangvine.

Exista trei tipuri de celule sangvine:
globule rosii (RBC)
globule albe (WBC)
trombocite (PLT)

Fiecare tip de celule din sange are un rol specific. Rolul primordial al globulelor rosii este de a transporta oxigenul la toate celulele din organism. Globulele albe au rolul de a preveni si de a lupta impotriva infectiilor. Trombocitele joaca un rol important in oprirea hemoragiilor.
Nivel scazut al numarului globulelor albe (neutropenie)
Nivel scazut al numarului de trombocite (trombocitopenie)
Nivel scazut al globulelor rosii (anemie)

Neutropenia

Neutropenia reprezinta nivelul scazut al globulelor rosii din sange. Deoarece chimioterapia si radioterapia distrug celulele cu ritm de dezvoltare ridicat, globulele albe sunt deseori afectate. Pacientii care sunt atat sub chimioterapie, cat si sub radioterapie, sunt cei mai expusi riscului de neutropenie.
Deoarece globulele albe au un rol atat de important in prevenirea infectiilor, ori de cate ori se produce o scadere a nivelului lor in sange, sunteti supusi riscului de a face o infectie. Deoarece aceste celule ajuta si la lupta cu infectiile care sunt deja instalate in organism, va fi mai greu sa va vindecati de o infectie atunci cand nivelul globulelor albe din sange este scazut. De aceea, trebuie sa va luati toate precautiile pentru a scadea sansa de va infecta in timp ce sunteti sub tratament.
In mod normal, numarul de celule albe din sange este de 4.000- 11.000 pe mm3de sange. In timpul radioterapiei, numarul celulelor albe poate scadea sub acest nivel. In timpul tratamentului se va face o verificare periodica a numarului de celule albe din sange pentru a-l monitoriza. Sunteti considerat neutropenic ori de cate ori numarul globulelor albe scade sub 1.000/mm3. Daca se intampla aceasta, asistenta va va arata pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a scadea sansele producerii unei infectii. Precautiile care se iau in cazul neutropeniei vor fi discutate mai jos.

Ce pot face pentru a preveni neutropenia?

Deoarece distrugerea globulelor albe reprezinta un efect secundar al chimioterapiei, nu puteti face nimic pentru a preveni producerea neutropeniei. Cu toate acestea, exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a scadea riscul producerii unei infectii in organismul dumneavoastra atunci cand aveti un nivel scazut de globule rosii in sange:

Luarea de masuri la primele semne ale infectiei poate preveni raspandirea si inrautatirea acesteia. Exista cateva semen si simptome ale infectiilor la care trebuie sa fiti atenti:

temperatura axilara peste 37 °C, frisoane sau transpiratii;
tuse, mucozitati in exces, insuficienta respiratorie sau respiratie dureroasa;
durere sau umflarea mucoasei bucale, ulcere sau afte in cavitatea bucala sau o modificare a culorii gingiilor;
durere sau senzatie de arsura la urinare sau un miros neplacut al urinei;
modificarea mirosului, caracterului sau frecventei scaunului, in special diaree;
inrosirea, senzatia de durere sau tumefierea oricarei zone a corpului;
inrosirea, senzatia de durere, tumefierea sau scurgeri din orice tip de tub pe care il puteti avea (cateter Hickman, sonda urinara, furtun de alimentare, )
supurarea oricarei taieturi deschise sau durere
stare generala de rau, chiar daca nu aveti temperatura sau vreun semn de infectie Aveti grija sa respectati o igiena personala excelenta.
Spalati-va pe maini in mod frecvent, mai ales inainte de a manca si dupa ce mergeti la baie
Folositi o apa de gura antiseptica si fara alcool
Nu va taiati pielitele de la unghii si nu le rupeti. Folositi o crema pentru indepartarea pielitelor
Folositi un deodorant, mai curand decat un antiperspirant. Antiperspirantele blocheaza glandele sudoripare si, ca urmare, pot determina infectia In timpul menstruatiei, folositi servetele sanitare si nu tampoane care pot produce o infectie la o pacienta cu neutropenie.
Evitati situatiile care cresc sansa de a face o infectie
Stati departe de persoanele care sunt racite sau au alte infectii
Evitati contactul cu orice persoana care a fost vaccinata recent, inclusiv bebelusii si copiii.
Evitati multimile cat de mult posibil. Atunci cand mergeti in locuri cu multi oameni (de exemplu biserica, cumparaturi) incercati sa mergeti la orele in care aceste locuri nu sunt prea aglomerate.
Pe cat posibil nu folositi transportul in comun. Daca trebuie, incercati sa calatoriti la orele cand aceste mijloace de transport nu sunt prea aglomerate.
Luati-va precautii in plus pentru a scadea sansele de a va rani sau a va infecta.
Purtati intotdeauna incaltaminte pentru a nu va taia la picioare.
Protejati-va mainile de taieturi si de arsuri. Atunci cand spalati vase purtati manusi de cauciuc; folositi intotdeauna manusi de bucatarie sau prosoape de bucatarie atunci cand gatiti sau coaceti; folositi manusi la gradinarit.
Folositi o crema de protectie solara cu un factor de protectie de cel putin 15 si evitati arsurile solare.
Cand va epilati sub brat sau pe picioare, folositi un aparat de ras electric pentru a evita ranirea pielii.
Nu va administrati nici un vaccine, nici macar cel antigripal, daca nu aveti aprobare de la medicul oncolog.
Evitati activitatile care va predispun la caderi si/sau raniri, inclusiv, dar nu neaparat limitate la ciclism, role, patinaj si schi. Daca va taiati sau va zgariati, curatati imediat locul cu sapun si apa si bandajati daca este necesar.

Ce sunt precautiile pentru neutropenici ?

Daca numarul globulelor albe din sange scade la 1.000/mm3 sau sub acest nivel, sunteti considerat neutropenic. Pana creste numarul globulelor albe, trebuie sa luati masuri suplimentare pentru a descreste riscul de a face infectii.

Aceste masuri sunt considerate precautii pentru neutropenici si includ:

Luati-va temperatura de patru ori pe zi. Sunati medicul oncolog ori de cate ori temperatura este peste 38 °C.
Eliminati din dieta dumneavoastra alimentele negatite, care ar putea contine bacterii, cum ar fi:

supe reci facute din legume sau fructe proaspete
salata din fructe si legume proaspete
salata din carne sau peste crude
branzeturi naturale
oua negatite
fructe proaspete, congelate si uscate
plante negatite, mirodenii si piper negru
ceai instant rece, ness sau punch
sushi si sashimi

Evitati florile si plantele care pot avea bacterii in sol.
Evitati clismele, supozitoarele si luarea temperaturii rectal.
Nu faceti nici o lucrare stomatologica decat daca este absolut necesar. Daca aveti o urgenta stomatologica, informati-va medicul stomatolog despre faptul ca vi se administreaza citostatice si care este nivelul globulelor albe din sange. Ar fi bine sa sugerati medicului stomatolog sa il contacteze pe medicul oncolog inainte de a va programa pentru lucrarea stomatologica.

Cand ar trebui sa chem medicul?

Chiar daca aveti mare grija sa nu faceti vreo infectie, aceasta se poate totusi produce. Daca se produce vreunul dintre semnele sau simptomele unei infectii, sunati imediat medicul sau asistenta. Nu luati nici un medicament, nici macar aspirina sau vreun alt produs care sa va scada temperatura, inainte de a discuta cu medical dumneavoastra.

Sunati medicul daca aveti vreuna din urmatoarele:

temperatura axilara peste 37 °C, frisoane sau transpiratii;
tuse, mucozitati in exces, insuficienta respiratorie sau respiratie dureroasa;
durere sau umflarea mucoasei bucale, ulcere sau afte in cavitatea bucala sau o modificare a culorii gingiilor;
durere sau senzatie de arsura la urinare sau un miros neplacut al urinei;
modificarea mirosului, caracterului sau frecventei scaunului, in special diaree;
inrosirea, senzatia de durere sau tumefierea oricarei zone a corpului;
inrosirea, senzatia de durere, tumefierea sau scurgeri din orice tip de tub pe care il puteti avea (cateter Hickman, sonda urinara, furtun de alimentare, ) ;
supurarea oricarei taieturi deschise sau durere
stare generala de rau, chiar daca nu aveti temperatura sau vreun semn de infectie

Cum se trateaza neutropenia ?

Una dintre cele mai mari reusite in ultimele decenii o constituie dezvoltarea “factorilor de crestere” care stimuleaza producerea unor substante specifice de catre organism. Un factor de crestere stimuleaza dezvoltarea globulelor albe si este folosit in mod frecvent in cazul pacientilor de cancer, in special in cazul celor carora li se administreaza tratament cu citostatice sau radioterapie. Acest factor de crestere poate reduce riscul de a face infectii, prin stimularea producerii de globule albe de catre organism.
Factorii de crestere se administreaza prin injectii. Acestea pot fi facute de catre asistenta de la cabinetul de oncologie, iar dumneavoastra sau un membru al familiei puteti invata cum sa faceti injectiile acasa. Administrarea de injectii va inceta de indata ce nivelul globulelor albe a revenit la normal.
Daca ati facut o infectie, medicul dumneavoastra va hotari ce medicamente sa luati pentru a va vindeca. In functie de gravitatea infectiei, medicamentele vor fi administrate fie oral, fie printr-un cateter intravenos. Daca aveti nevoie de medicamente administrate intravenos, ar trebui sa puteti sa stati acasa si medicamentele sa va fie administrate de asistente cu pregatire. Unii pacienti necesita internarea in spital, pentru o vindecare eficienta a infectiei.
Daca este nevoie, medicul oncolog poate decide amanarea tratamentului pana cand nivelul globulelor a revenit la normal si infectia a disparut. Nivel scazut al trombocitelor (trombocitopenia)
Trombocitopenia reprezinta un nivel scazut al trombocitelor in sange. Deoarece chimioterapia si radioterapia distrug celulele cu dezvoltare rapida, si trombocitele sunt deseori afectate. Un risc crescut de trombocitopenie se observa la pacientii carora le este administrata o combinatie de chimioterapie si radioterapie.
Deoarece trombocitele joaca un rol important in coagularea sangelui, ori de cate ori numarul trombocitelor scade, riscul de hemoragie creste. Iata de ce in timp ce trebuie sa faceti tot ce este posibil sa reduceti riscul unei rani care sa determine hemoragie. Chiar cele mai mici rani, cum ar fi o taietura sau o lovitura pot degenera in sangerare excesiva atunci cand nivelul trombocitelor este redus, asa ca trebuie sa fie evitate. Nivelul normal de trombocite din sange este in general de 150.000-400.000/mm3de sange. In timpul administrarii chimioterapiei, numarul de trombocite poate scadea sub acest nivel. De aceea, trebuie controlat nivelul de trombocite din sange in timpul tratamentului.
Ori de cate ori scade nivelul trombocitelor din sange sub 50.000/mm3 se considera ca exista un risc crescut de sangerare. Asistenta va va instrui cu privire la pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a reduce posibilitatea unei raniri care ar duce la hemoragie. Acesti pasi constituie „precautii in legatura cu trombocitele” si sunt prezentate mai jos. Daca nivelul trombocitelor scade sub 10.000/mm3aveti imediata nevoie de ingrijire medicala.

Ce pot face pentru a preintampina hemoragiile ?

Din moment ce trombocitele sunt distruse ca efect secundar al chimioterapiei, practic nu puteti face nimic pentru a preveni producerea trombocitopeniei. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul producerii de raniri atunci cand nivelul trombocitelor este mic:

Luarea de masuri prompte la primele semne ale unui nivel scazut al trombocitelor, deoarece este esential sa faceti tot posibilul pentru a preintampina o sangerare. Semnele si simptomele unui nivel scazut al trombocitelor includ:

invinetirea excesiva a pielii dumneavoastra
pete rosii mici, cat un varf de ac, pe piele (numite petesii)
gingii care sangereaza
hemoragii nazale care nu se opresc
sangerare excesiva a dintr-o taietura mica sau hemoragie care nu se opreste nici dupa aplicarea unei presiuni
urina inchisa la culoare sau sange in urina
sangerarea rectului, sange in scaun sau scaun negru
scurgeri menstruale mai abundente decat de obicei, care dureaza mai mult sau care apar intre menstre
Intretineti o igiena zilnica astfel incat sa reduceti riscul unei sangerari.
Pastrati-va cavitatea bucala curata si umeda.
Curatati-va dintii cu o periuta de dinti cu peri moi. Daca nu puteti folosi o periuta de dinti, folositi un buretel pentru a va curata dintii si gingiile.
Clatiti-va gura dupa fiecare masa cu o solutie de bicarbonate de sodiu (doua linguri de bicarbonate de sodiu la o cana de 250 ml de apa).
Nu folositi ata dentara.
Nu folositi nici un fel de apa de gura care contine alcool. Alcoolul va poate usca gura si aceasta va duce la sangerari.
Folositi balsam de buze pentru a va pastra buzele moi si pentru a preveni craparea lor.
Beti frecvent inghitituri mici de apa sau suc daca vi se usuca gura sau limba.
Schimbati-va modul de a va face igiena feminina.
Folositi mai degraba servetele sanitare decat tampoane in timpul menstruatiei.
Evitati dusurile vaginale.
Luati si alte masuri generale.
Nu va fortati sa tusiti. Daca aveti o tuse persistenta, aduceti la cunostinta aceasta medicului sau asistentei, care va vor recomanda un sirop de tuse.
Nu va suflati prea tare nasul.
Nu va fortati prea tare pentru eliminarea scaunului. Daca aveti probleme cu constipatia, cereti medicului dumneavoastra un supozitor sau un laxative.
Nu folositi termometre rectale supozitoare si nu faceti clisme.
Folositi un aparat electric pentru barbierit.
Nu luati nici un medicament care poate afecta coagularea sangelui.
Nu luati aspirina sau vreun medicament care contine aspirina. Verificati ca medicamentele pe care le luati sa nu contina acid acetil salicilic, denumirea stiintifica a aspirinei. Daca nu sunteti sigur de un medicament sau puteti sti daca el contine sau nu aspirina, adresati-va medicului oncolog, asistentei sau farmacistului.
Nu luati medicamente non-steroidale, antiinflamatoare, cum ar fi indometacin, diclofenac, etc.
Pentru dureri de cap luati paracetamol.
Reglati-va stilul de viata pentru a reduce riscul de sangerare.
Evitati activitatea fizica intensa, ridicarea de obiecte grele si aplecarea din talie.

Reglati-va dieta: Beti 8-10 pahare de lichid pentru a mentine umezeala in cavitatea bucala, evitati constipatia si pastrati mucoasa intestinala in conditii bune. Evitati sa mancati legume crude si tari, care sunt greu de digerat si pot produce deteriorarea mucoasei intestinale.
Mancati alimente si bauturi bogate in proteine cum ar fi pui, curcan, branza, oua (dar nu crude), lapte.
Evitati bauturile alcoolice, inclusiv berea si vinul.
Purtati mereu pantofi sau papuci de casa pentru a nu va lovi la picioare.
Nu purtati haine prea stramte.
In timpul actului sexual folositi un lubrifiant pe baza de apa si evitati fortarile.
Evitati activitatile care pot avea ca rezultat caderea si/sau ranirea, inclusiv, dar nu numai: ciclism, role, patinaj si schi.

Ce fac daca incep sa sangerez ?

Chiar daca ati luat precautii speciale pentru a descreste sansele de a va rani si de a sangera, se poate produce totusi o hemoragie. Daca se intampla asa, apasati ferm zona care sangereaza timp de 5 minute. Daca sangerarea nu se opreste dupa 5 minute, continuati sa apasati pana ea se opreste complet.
Daca aveti o hemoragie nazala, apasati cu degetele sub piramida nazala pana cand se opreste hemoragia. Tineti capul ridicat.

Cand ar trebui sa chem doctorul ?

Chemati imediat medicul daca apare una din urmatoarele situatii:

Sangerarea nu se opreste nici dupa aplicarea unei presiuni timp de 10-15 minute.
Aveti sange in urina sau urina este de culoare inchisa.
Rectul sangereaza, aveti scaun in scaun sau acesta este negru.
Apar schimbari in capacitatea vizuala.
Aveti o durere de cap persistenta, vedere incetosata, modificari, cum ar fi reducerea atentiei, somnolenta excesiva, confuzie si dificultate in a sta treaz.
Daca v-ati ranit serios sau aveti o hemoragie spontana, mergeti imediat la cel mai apropiat spital de urgenta. Informati medicul ca sunteti sub chimioterapie si ca nivelul trombocitelor din sangele dumneavoastra poate fi scazut, ceea ce indica o trombocitopenie.

Cum se trateaza trombocitopenia ?

Daca nivelul trombocitelor scade la un nivel care sa-l ingrijoreze pe medicul dumneavoastra oncolog, el ar putea hotari transfuzie de trombocite. Aceste transfuzii se fac de obicei ambulatoriu. Pacientii carora li se face transfuzie de trombocite vor fi rareori internati in spital, daca nu exista si alte probleme de sanatate.
Daca este necesar, medical oncolog poate hotari amanarea tratamentului dumneavoastra pana in momentul in care nivelul trombocitelor a revenit la normal.
Nivel scazut al globulelor rosii din sange (anemia)
Anemia reprezinta scaderea numarului de celule rosii din sange (RBC). Deoarece chimioterapia si radioterapia distrug celulele cu crestere rapida, deseori sunt afectate si globulele rosii. Cei mai supusi riscului de anemie sunt pacientii carora li se administreaza o combinatie de chimioterapie si radioterapie.
O parte importanta a globulelor rosii este reprezentata de hemoglobina, cea care transporta oxigenul prin corp. De aceea, cand nivelul hemoglobinei scade, se reduce si nivelul oxigenului, iar organismul dumneavoastra trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a compensa. Rezultatul final este acela ca organismul dumneavoastra da semne ca este foarte obosit.
Nivelul normal al hemoglobinei din sange este la femei de 11,8-15,5 mg/dl, iar pentru barbati de 13,5-17,5 mg/dl. In timpul administrarii radioterapiei, nivelul hemoglobinei poate scadea sub aceste valori normale, asa ca este indicat sa il controlati periodic pe tot parcursul tratamentului. Sunteti considerat anemic ori de cate ori nivelul hemoglobinei din sange scade sub 10,0 mg/dl.

Semnele si simptomele anemiei sunt:

slabiciune sau astenie
ameteala
dureri de cap
insuficienta respiratorie sau dificultati in respiratie
dureri in piept sau palpitatii
iritabilitate
senzatie de greutate in partea superioara a picioarelor
tiuit in urechi
senzatia de frig

Ce pot sa fac pentru a preveni anemia ?

Deoarece distrugerea globulelor rosii reprezinta un efect secundar al radioterapiei si chimioterapiei, nu puteti face nimic pentru a preintampina anemia. Aceasta va face sa va simtiti slabit si obosit; de aceea, este foarte important ca atunci cand sunteti anemic sa incercati sa faceti in asa fel incat organismul dumneavoastra sa nu devina extrem de obosit. Iata ceea ce trebuie sa faceti:

Odihniti-va cat de mult puteti pentru a va economisi energia.
Dormiti suficient
Evitati activitatile prelungite si intense
Impuneti-va un anumit ritm zilnic. Odihniti-va din cand in cand in timpul activitatilor care va obosesc. Daca este nevoie, trageti cate un pui de somn in timpul zilei.
Stabiliti o prioritate in activitatile dumneavoastra, astfel incat sa aveti suficienta energie pentru activitatile importante sau pentru activitatile care va plac cel mai mult.
Rugati prietenii si familia pentru a va ajuta sa pregatiti masa sau sa faceti treburile casnice atunci cand sunteti obosit.
Fiti atenti sa nu va loviti atunci cand sunteti ametiti.
Schimbati-va pozitia incet, mai ales atunci cand treceti de la pozitia culcat la pozitia in picioare.
Cand va dati jos din pat, asezati-va pe marginea patului pentru cateva minute inainte de a va ridica.
Incercati sa aveti o dieta echilibrata.
Mancati alimente bogate in fier, care include legume cu frunze verzi, ficat si carne rosie gatita.
Beti suficiente lichide.
Evitati cafeina si mesele bogate seara tarziu, daca aveti probleme cu somnul de noapte.
Luati suplimente cu fier, daca asa v-a recomandat medical sau asistenta.

Cand sa imi sun medicul?

Sunati medical imediat daca apare una din urmatoarele situatii:

ameteala
insuficienta respiratorie sau respiratie dificila
slabiciune excesiva sau astenie
palpitatii sau dureri in piept

Cum se trateaza anemia?

In functie de cauza sau de severitatea anemiei, exista cateva moduri de a trata anemia. Medicul dumneavoastra va poate instrui cum sa luati zilnic medicamente care contin fier sau poate recomanda o transfuzie.
De asemenea, medical dumneavoastra poate alege sa faceti injectii cu un “factor de crestere”. Aceste substante stimuleaza producerea de materiale specifice de catre organism. Un important factor de crestere, folosit in cazul pacientilor bolnavi de cancer stimuleaza dezvoltarea globulelor albe. Prin cresterea productiei de globule albe de catre organism, acest factor de crestere poate reduce riscul de a deveni anemic si de asemenea poate reduce numarul de transfuzii de sange care pot fi necesare in timpul tratamentului dumneavoastra.
Factorii de crestere se administreaza prin injectii. Acestea pot fi administrate de asistenta de la cabinetul de oncologie sau puteti fi instruit dumneavoastra sau vreunul din membrii familiei pentru a va face injectiile acasa. De indata ce nivelul globulelor rosii a revenit la normal, nu va mai fi nevoie de injectii.

Daca este nevoie, medical dumneavoastra poate hotari daca este necesar sa amanati tratamentul pana cand nivelul globulelor rosii a revenit la normal.