Astenia

Ce este astenia ?

Astenia se produce atunci cand o persoana are in general mai putina energie pentru a face lucrurile pe care le face de obicei, sau pe care doreste sa le faca. Pentru pacientii bolnavi de cancer, astenia poate fi cauzata chiar de cancer, poate fi un efect secundar al tratamentului cancerului (cum ar fi chimioterapia si radioterapia) sau poate fi determinata de nivelul de oxigen din corp. Majoritatea pacientilor care sunt sub citostatice experimenteaza mai multe grade de astenie. Se considera ca aceasta este determinata de cantitatea enorma de energie pe care o utilizeaza organismul in incercarea sa de a se vindeca, ca o reactie la chimioterapie.

Ce pot face pentru a preveni astenia ?

Cu toate ca nu este deseori posibil sa prevenim in totalitate astenia, exista actiuni specifice pentru a o minimaliza, care includ:

Reglati-va activitatile zilnice

Faceti-va activitatile zilnice de ingrijire, cum ar fi barbieritul, spalatul pe dinti si pieptanatul in timp ce suntetie asezati. Cereti ajutor de cate ori este nevoie, pentru a va conserva energia.
Programti-va activitatile pe toata durata zilei, in loc sa le faceti pe toate deodata.
Programati-va perioade de odihna pe toata durata zilei, pentru a va rezerva energie pentru lucrurile importante.
Dormiti putin in timpul zilei. Aveti grija sa nu dormiti prea mult, daca aceasta are influenta asupra somnului din timpul noptii. Daca lucrati, adaptati-va programul de lucru in functie de sedintele de chimioterapie.
Discutati schema de tratament si efectul pe care anticipati ca îl va avea asupra programului de lucru, daca exista, cu seful dumneavoastra direct, inainte de a incepe terapia.
Lucrati mai putine ore, daca este posibil, luati-va liber in saptamanile in care faceti tratament. Discutati cu seful dumneavoastra direct sau cu cei de la Compartimentul Resurse Umane ce fel de concediu sa va luati.
Programati-va tratamentul dimineata devreme, inainte de a merge la serviciu sau dupa masa, dupa ce terminati serviciul, daca este posibil. Daca v-ati programat tratamentul dimineata, nu uitati ca momentul de varf al asteniei, pentru majoritatea pacientilor, se produce la aproximativ doua ore dupa tratament. Incercati sa nu va programati treburi importante in timpul perioadelor de astenie.
Folositi parte din perioada de timp alocata pranzului sau pauzele pentru a trage un pui de somn sau a va odihni. Asigurati-va, totusi, ca mancati, deoarece o alimentatie adecvata va va ajuta sa va vindecati si sa scadeti in intensitate astenia.

Urmati o dieta echilibrata pentru a va ameliora starea

Mancati alimente bogate in proteine, cum ar fi peste, branza, lapte si unt de alune.
Luati mese mici si dese, mai degraba dec t sa mancati 3 mese mari. Astfel veti reusi sa va cresteti aportul caloric.
Mentineti-va nivelul de fluide din corp. Fiti atenti sa nu sa nu beti multe lichide din cauza unor alimente foarte satioase.
Folositi suplimente nutritionale numai in cazul in care trebuie sa va cresteti aportul caloric. Desi aceste suplimente reprezinta o sursa rapida si convenabila de calorii si substante nutritive, ele sunt costisitoare. De asemenea, daca sunt folosite in mod frecvent, pot produce diaree.

Cand ar trebui sa sun doctorul ?

Sunati-va medicul oncolog ori de cate ori se produce una din urmatoarele:

O descrestere brusca si dramatica a nivelului dumneavoastra de energie.
Confuzie sau orice alta modificare a starii mentale

Cum se trateaza astenia ?

Cea mai buna metoda de a preveni astenia este odihna. Daca astenia este provocata de o descrestere a numarului celulelor rosii (anemie), medicul dumneavoastra ar putea sa va prescrie medicamente care sa determine producerea de celule rosii si/sau transfuzie de celule rosii.


Daca aveti intrebari in legatura cu astenia sau aveti nevoie de informatii si indicatii suplimentare, intrebati medicul sau asistenta.