Caderea parului / Alopecia

Toate tipurile de chimioterapie provoaca caderea parului ?

Caderea parului este provocata doar de unele tipuri de medicamente folosite in chimioterapie, nu de toate. Daca sunteti sub chimioterapie, ar trebui sa va interesati daca medicamentele care va sunt administrate pot provoca pierderea parului.

De ce provoaca chimioterapia caderea parului ?

La fel ca si radioterapia, chimioterapia nu distruge doar celulele canceroase, ci afecteaza si celulele sanatoase din organismul dumneavoastra. Celulele sanatoase, care sunt supuse in cel mai inalt grad riscului de a fi distruse de chimioterapie, sunt cele care se dezvolta cel mai rapid, inclusiv cele din care se dezvolta firul de par. Ca atare poate rezulta subtierea firului de par si, in unele cazuri, pierderea totala a lui. Pierderea parului cauzata de chimioterapie este temporara. Dupa terminarea chimioterapiei, parul va creste la loc.

Ce pot face daca tratamentul meu de chimioterapie implica caderea parului ?

Fiecare persoana reactioneaza diferit atunci cand afla ca s-ar putea sa-si piarda parul partial sau chiar total. Nu exista un raspuns corect sau unul gresit. Important este sa faci ceea ce este necesar pentru a te simti in largul tau, ceea ce este bine pentru tine.

Puteti lua in consideratie urmatoarele :

Daca aveti intentia sa cumparati o peruca, faceti o programare la un specialist in peruci cat mai repede posibil. Este mult mai simplu sa potriviti culoarea si textura parului dumneavoastra cu cea a perucii cata vreme mai aveti parul dumneavoastra. Cand incepe sa se produca pierderea parului, aceasta de obicei progreseaza repede si specialistul in peruci ar putea folosi doar o descriere a parului dumneavoastra si/sau fotografii pentru a se ghida. Daca v-ati pierdut parul inainte de programarea la specialistul in peruci, luati cu dumneavoastra la intalnirea cu acesta suvite din parul dumneavoastra.
Daca parul dumneavoastra este mai lung, tundeti-l mai scurt pentru a micsora impactul provocat de pierderea parului, atunci cand se va intampla.
In plus, luati in consideratie ca pe langa peruca sau in loc de aceasta, sa folositi un turban, o esarfa sau o palarie pentru a masca lipsa parului.
Folositi o perie cu peri moi si un sampon cu PH neutru.
Nu folositi uscatoare de par sau ondulatoare deoarece acestea pot deteriora parul si pot provoca o cadere mai pronuntata a acestuia.
Nu va decolorati sau vopsiti parul si nu va faceti permanent. Toate acestea provoaca friabilitatea parului si o cadere mai rapida a lui.
Dormiti pe o fata de perna satinata pentru a scadea frictiunea.

Nu exista momentan un tratament eficace care sa opreasca caderea parului provocata de chimioterapie.